ABD genelinde önlenemez bir hızla yayılan Corona virüsü salgını günlük hayatta da giderek kendisini daha fazla hissettiriyor. Ülke genelinde giderek daha çok sayıda kentte kalabalıkların rağbet ettiği işletmelere kepenk indirilirken, 7 milyon nüfuslu San Francisco kentinde de halka ‘temel ihtiyaçlar dışında evinizde kalın’ talimatı yayınlandı.
Başkan Donald Trump yönetiminin ''10’dan fazla kişiyle aynı ortamda toplanmayın'' uyarısı ve yaşlılara yönelik de ''Evde kalın'' çağrısına rağmen, ülkenin farklı kesimlerinde farklı uygulamaların olduğu göze çarpıyor.
ABD’de bugün bazı eyaletlerde önseçimler yapılıyor. Bu eyaletlerden Ohio’daki seçimler Corona virüsüne karşı tedbir maksadıyla sandıkların açılmasına saatler kala iptal edildi.
Arizona, Florida ve Illinois eyaletlerindeki önseçimler planlandığı gibi yapılıyor ancak oy verme işlemleri sırasında ekstra tedbirler dikkat çekiyor. Yüzlerce sandık görevlisinin salgın nedeniyle işlerinden çekilmeleri ciddi sıkıntı yaratıyor.
''Gençlere önemli görev düşüyor''
Salgınla mücadelede federal yönetimin çabalarının koordinesinde görev alan Dr. Deborah Birx, ABC televizyonunda yaptığı açıklamada, salgının yayılma hızının kesilmesi çabasında özellikle gençlere çağrıda bulundu ve ‘’Gençlerin enfeksiyon kapmamak ayrıca ebeveynleriyle yaşça büyük akrabalarını korumaları için ellerinden geleni yapmalarına ihtiyacımız var’’ mesajını verdi. Birx, genç neslin kritik önem taşıdığını çünkü bu kesimin sosyal medyayla büyüdüğünü, yüz yüze görüşmeden çalışma ve iletişim kurmayı bildiklerini söyledi.
Florida’daki plajlar hala dolu
Ancak bu uyarılara tüm gençlerin kulak verdiği söylenemez. Florida eyaletinin Körfez sahillerinde Tampa kenti yakınlarındaki plajlar hala açık ve okul ara yıl tatiline giren gençlerle dolu durumda. Vali Ron Desantis, plajlara kısıtlama getirip getirmeme konusunda kararı o bölgelerde yaşayan halka bıraktığını belirtti.
Teksas Valisi Greg Abbott da, federal hükümetin salgınla mücadele kapsamında aldığı tedbirleri övse de onun da şimdiye kadar attığı adımlar sınırlı nitelikte kaldı. Diğer kalabalık eyaletlerinin valilerinin aksine Teksas Valisi henüz kalabalık toplanmaların sınırlanması gerektiği yönünde br uyarı yayınlamadı. Vali Abbott, ‘’Şimdi panik yapma zamanı değil. Hiç böyle bir şey başımıza gelmemiş gibi bir durum yok. Bunun gibi şeyleri çok defa yaşadık’’ ifadesini kullandı.
ABD’de vaka sayısı 4 bin 500'ü aştı
Bu arada ABD genelinde de Corona virüsü vakası sayısı 4 bin 527’ye yükseldi. Dünya genelinde de 7 bin 100’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. ABD’deyse en az 88 can kaybı oldu. Salgın en çok ekonomiyi vurdu, New York borsaları rekor düşüşler yaşadı. Salgının yarattığı ekonomik tahribata halın cebine yansıyacağı endişeleri yükselirken, ülkenin resesyona girmesi ihtimalinden konuşuluyor. Başkan Donald Trump da virüsün ülkede ilk ortaya çıktığı zamanlara göre daha alarma geçmiş görünürken, resesyon tehlikesini ilk kez kabul etti ve bu krizin Temmuz ya da Ağustos’a kadar uzama ihtimalinin ulunduğunu söyledi.
Bir yandan da milyonlarca Amerikalı kendilerini eve hapsetmiş durumda. Kimisi restoranlar, barlar, spor salonları gibi işyerleri kapandığı için kimisi de evden çalıştıkları için evlerinde.
En radikal adım San Francisco’dan geldi
Ülkede şimdiye kadar virüsle mücadelede en radikal adımı San Francisco attı ve 7 milyon kişiye üç hafta süreyle geçerli olmak üzere ''Evde kalın, sadece gıda, ilaç ve egzersiz için çıkın'' emri yayınlandı.
Sağlık yetkilileri, insanların birbirleri arasına ‘sosyal mesafe’ koymasının salgının yayılmasını önlemede kilit önem taşıdığı uyarılarını sık sık vurguluyor.
En az 8 eyalet, en azından günün belirli saatleri arasında barlar ve restoranların kapatılması çağrısında bulundu.
Okulların giderek daha fazla bölgede kapanmaya başlamasıyla veliler ev içi eğitime yönelirken, diğer yandan da işlerini internet üzerinden yürütmeye çalışıyor.